top of page

Massaclaim tegen zes energieleveranciers officieel van start

  • Foto van schrijver: Stichting Eerlijke Handelspraktijken
    Stichting Eerlijke Handelspraktijken
  • 1 jul
  • 2 minuten om te lezen

Amsterdam, 30 juni 2025 – Stichting Eerlijke Handelspraktijken heeft Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis gedagvaard. Met deze dagvaarding gaat de grootschalige collectieve actie tegen deze zes energieleveranciers officieel van start. Via Eerlijkeenergieprijzen.nl kunnen gedupeerde klanten van deze energieleveranciers zich nog steeds aansluiten bij de massaclaim.


De zaak draait om prijsverhogingen bij variabele energiecontracten en modelcontracten vanaf 1 april 2017. In de algemene voorwaarden van deze contracten staat dat energieleveranciers de tarieven tussentijds kunnen aanpassen. Het punt is alleen dat de gronden waarop de tarieven mogen wijzigen niet duidelijk zijn beschreven in de bepalingen die de energieleveranciers hierbij hanteren. Ook is niet op voorhand duidelijk gemaakt wat de financiële gevolgen kunnen zijn van een tariefwijziging voor de consument. Het Gerechtshof van Amsterdam oordeelde daarom op 25 maart 2025 al dat deze eenzijdige prijswijzingsbedingen oneerlijk zijn. Dat betekent dat miljoenen consumenten ten onrechte te veel hebben betaald voor hun energie en hiervoor gecompenseerd moeten worden. Naar schatting gaat het om enkele honderden tot zelfs duizenden euro’s per huishouden, afhankelijk van de energietarieven, het verbruik en de duur van het contract. Stichting Eerlijke Handelspraktijken is de eerste partij die een collectieve juridische procedure start.


‘Ons doel is compensatie voor consumenten’


Esther Janssen, voorzitter van Stichting Eerlijke Handelspraktijken: “De uitspraak van het Gerechtshof laat er geen enkele twijfel over bestaan dat het wijzigingsbeding in deze contracten oneerlijk is. Consumenten zijn blootgesteld aan onduidelijke en eenzijdige prijsverhogingen, zonder dat zij vooraf wisten waar ze aan toe waren. Hierdoor hebben zij te veel betaald voor hun energie. Ons doel is allereerst compensatie voor consumenten die in het verleden te veel hebben betaald. Daarnaast willen we ook dat energieleveranciers in de toekomst op een eerlijke en transparante manier met hun klanten omgaan.


Cruciale stap


Stichting Eerlijke Handelspraktijken bereidt deze massaclaim al anderhalf jaar lang inhoudelijk voor. Stichting Eerlijke Handelspraktijken wordt hierin bijgestaan door twee gespecialiseerde advocatenkantoren: Finch Dispute Resolution en Lemstra Van der Korst. Verder is er ook financiering aangetrokken van twee internationaal gerenommeerde procesfinanciers. Daarmee beschikt Stichting Eerlijke Handelspraktijken over de juridische expertise en over de financiële slagkracht om de belangen van gedupeerde consumenten op grote schaal te behartigen. De dagvaarding is een cruciale stap in het afdwingen van compensatie voor benadeelde consumenten en het verbeteren van de handelspraktijken in de energiesector.


Stichting Eerlijke Handelspraktijken roept iedereen met een variabel energiecontract of modelcontract sinds 1 april 2017 bij deze zes grote energieleveranciers op om zich aan te melden via EerlijkeEnergieprijzen.nl. Deelname is op basis van no-cure-no-pay.



 
 
 

コメント


bottom of page